Crama - Crama Takács
FB TW IG

#thelma_winery

CRAMA ȘI OENOLOGUL NOSTRU

Oenologia este artă, vinul
este operă de artă!

Încă de la înființare, crama noastră a fost o punte între trecut și viitor. În acest spirit călător în timp, Crama Takács a cutezat întotdeauna să lege trecutul de viitor, să îmbine tradițiile cu lumea modernă, omul cu oamenii, elementul cheie unificator în toate aceste lumi fiind vinurile sale. Crama Takács este una dintre cramele reprezentative ale Podgoriei Aiudului. Dorința noastră este de a trezi în conștiința tuturor importanța locului de baștină și tradițiile care duc la nașterea vinului, fiind vitală păstrarea și prezentarea valorilor noastre naturale și culturale. Cunoaștem foarte bine marile realizări ale înaintașilor noștri și suntem conștienți de faptul că acestea sunt tradițiile pe care trebuie să le readucem la viață și să le transmitem mai departe celor care vin în urma noastră. Conviețuim cu valorile din trecut și ne inspirăm din ele, continuăm munca începută de ei și ne străduim să ținem pasul cu provocările vremurilor de azi. Tradiție, valoare, unicitate, echilibru sunt doar câteva din valorile care ne definesc crezul. Într-un deceniu de experiență, am învățat că …

Povestea noastră

Butași îmbătrâniți, plantație sălbăticită, multă speranță, rezultat redus.

2008, vara.

Într-o zi de joi, am plecat într-o scurtă vizită la Aiud, la bunica. Știam că mă așteaptă, ca de obicei, cu inima curată și cu dragoste, iar undeva în adâncul sufletului mă hotărâsem să nu mai fiu pe fugă, să rămân ceva mai mult la ea, de data aceasta. Nimic deosebit până aici, căci drumul îl mai făcusem de atâtea și atâtea ori. Acum însă, ceva îmi spunea că această zi îmi va aduce ceva special în viață, în viețile noastră. În același timp, nu puteam crede că va fi o schimbare, de orice fel. În fiecare joi era ziua de târg, iar în căminul bunicilor exista un obicei: să se adune mai mulți vechi prieteni la povești, la o cafea sau un ceai înainte de masa de prânz. Știam că voi găsi casa plină, știam și că la această cafea tradițională dinainte de prânz vor fi prezenți tanti Magdi (verișoara bunicii) și nenea Gyuri (Dr. Csávossy György).

Când am trecut pragul casei, bunica mai că nu se răsturna de bucuria de a mă vedea – deși fusesem la ea cu câteva zile în urmă, e drept, doar într-o doară. I-am salutat pe toți și nenea Gyuri, cu care mă întâlnisem adesea și discutam cu el câte-n lună, câte-n stele, dar niciodată despre vinuri sau despre viticultură, a exclamat:

‒ Iată, a sosit viitorul oenolog al familiei.

Stăteam acolo, nemișcat, și-mi spuneam în gând că eu, care nu am pus vin în gură în viața mea, eu care nici nu știu ce-i aia vin, ce-i aia oenolog… adică eu… să lăsăm glumele. Eu am altă treabă. Dar nu îl voi contrazice,…

Noblețe într-un pahar de vin!

Caracterele estetice

Valorile principale și estetice a vinurilor din Podgoria Aiud, zona viticolă Ciumbrud și Sâncrai sunt generozitatea, caracterul lor plin de foc, aciditatea lor savuroasa ce le conferă ținută si un post gust lung, corpolenta, rotunjimea mătăsoasă dar mai ales aroma si savoarea condimentata. De pildă, savoarea Rieslingului Italian amintește de merele de vară, caracterul local, iar după savurare, lasă o amprentă puternică de migdale. Rieslingul de Rin, cu aromă de viorele, este unul dintre vinurile de care Crama Takács este cea mai mândră. Este un vin sec sau demisec, cu o mineralitate ridicată, viril și corpolent. Chardonnay, unul dintre cele mai îndrăgite vinuri din crama noastră, are un gust deosebit de ardei verde și mere verzi, îmbinat cu o ușoară aromă de vanilie la urmă. Împăratul vinurilor, Pinot Gris-ul sec sau demisec, este uleios și te îmbie cu gust de ciocolată cu rom sau piersici. Unul dintre cele mai cunoscute vinuri semi-aromate din Transilvania este Traminerul roz cu mireasmă de petale de trandafir, o aromă evidențiată de urmele de zahăr. Și mai aromat și mai gustos este Traminerul Aromat (Gewürztraminer), un reprezentant apreciat al cramei pentru gustul dulceții de trandafiri. Muscat Ottonel este cel mai cunoscut vin înmiresmat din Transilvania. Este de o frumusețe apreciabilă și de cei fără cunoștințe de specialitate, demidulce sau demisec, galben-auriu, cu miros de flori de lămâi, cu un gust asemănător nectarului aromat cu extract de coajă de lămâie. Alături de vinurile albe enumerate, Crama Takács mai comercializează și un excelent vin rosé. Hanni, un rosé cuveé formidabil, preparat prin fermentare controlată, din must virgin provenit de la strugurii viilor noastre de Merlot, Shiraz și Cabernet Sauvignon. Culoarea specifică, de intensitate medie, este roz-somon, aroma și gustul aduc a frăguțe și mure, are o aciditate ușoară și plăcută. Toate aceste caracteristici îl fac un participant răcoritor excelent în serile de vară. Jocul acizilor lejeri, fructuos, conținutul ușor de bioxid de carbon sunt elemente cheie ale acestui vin răcoritor care se potrivește chiar și la salatele de fructe sau la tortul de lămâie. Nici vinurile roșii, nu pot lipsi din portofoliul cramei noastre: Merlot, Shiraz și Cabernet Sauvignon sunt deja prezente în butoaiele de stejar al cramei.

Oenologul

Takács Attila

„Vinul este o creație artistică ale cărei valori estetice sunt de evidențiat. Un dar divin, sursă a speranței și a bucuriei. Hrană pentru corp, cu puterea balsamului, apa vieții, a  tinereții veșnice.” (Vezi: Csávossy György, Magyarán a borról / Despre vinuri pe înțelesul tuturor. Budapesta: Editura Mezőgazda Kiadó, 2006).

Takács Attila consideră oenologia o artă, iar vinul ‒ o creație artistică. „Noi, viticultorii din Ardeal, niciodată nu trebuie să ne gândim să fim concurenți unii cu alții. Consider că, în calitatea mea de viticultor și oenolog, sunt propriul meu inamic. Dacă îmi iese un vin bun, atunci voi găsi și piața pentru acesta, voi găsi consumatorul sau va ajunge la acel consumator cu care voi intra în relații strânse prin vin. Astfel, și vinurile mele vor ajunge cum se cuvine în lumea largă. Mereu trebuie să ne străduim să producem vinuri de calitate, ceea ce reflectă podgoria și arealul viticol în vinurile noastre. Avem multe soiuri excelente de struguri aici, în Ardeal, din care se pot produce vinuri minunate, iar această calitate, ferecată în butelii, o oferim noi consumatorilor de vinuri. Desigur, avem mult de lucru, cu multe provocări pentru a ajunge aici, pentru ca vinurile noastre să conțină caracterul zonei (terroir), acea lume din care ne tragem, din care se trag vinurile și viile noastre. Cred că acesta trebuie să fie obiectivul străduinței noastre și trebuie să convingem consumatorul de vinuri că da, noi aici, în Transilvania, producem vinuri foarte bune, prin urmare merită cunoscute și cumpărate produsele noastre, merită făcută o vizită la noi, pentru că va fi o experiență pozitivă. Putem oferi multe frumuseți acestei lumi și iubitorilor de vin.”

Echipa noastră

Takács Aranka

Marketing

+40 740184820

Polgár Zsombor

Inginer

+40 740184820

Vânzări

+40 787593580

a

PODGORIA

Viile din Sâncrai și Ciumbrud fac parte din Podgoria Aiud și este considerat comoara viilor transilvănene.

a

VINURI

Valorile principale sunt generozitatea, caracterul plin de foc, aciditate, aromă, ținută și un post gust lung.

a

DEGUSTĂRI

Dorim să aducem zâmbetul, bucuria și relaxarea în viețile dumneavoastră prin vinurile noastre făcute din suflet.

a

PREMII

Calitatea vinurilor este atestată de premiile câștigate la numeroasele competiții naționale și internaționale.