Borászat - Takács Pincészet
FB TW IG

#thelma_winery

BORÁSZATUNK és a BORÁSZ

A borászat művészet, a
bor művészi alkotás!

Pincészetünk megalakulása óta egyszerre tekint a múltba és a jövőbe. Ennek szellemében, a Takács Pincészet, a bor által a hagyományok tiszteletben tartásával merte összekötni a múltat és a jövőt, a hagyományt az újdonsággal, embert emberrel.

A Takács Pincészet a nagyenyedi borvidék egyik meghatározó borászata. Szeretnénk tudatosítani a látogatókban, hogy a bor a tájban a helyi hagyományokból táplálkozva születik, ezért létfontosságú, hogy kulturális és természeti értékeinket is megőrizzük és bemutassuk.

Tisztában vagyunk azzal, hogy elődjeink sokat elértek, és azt is tudjuk, hogy ezeket a hagyományokat kell újraéleszteni és továbbadni. Együtt élünk a régi értékekkel, és merítünk belőlük, folytatjuk azt a munkát, amit őseink elkezdtek, és mindezt igyekszünk a mai kor emberének és kihívásainak megfelelően tenni. Tradíció, érték, egyediség, egyensúly – ezek az értékek fémjelzik a hitvallásunkat.

Már egy évtized tapasztalatával a hátunk mögött, tisztán látjuk, hogy a sorstól, az élettől és azoktól az emberektől, akik utat mutattak nekünk ebben a világban felelősségteljes feladatot kaptunk. Ez a feladat pedig nem más, mint hogy a boraink kifinomultsága, letisztult, elegáns megjelenése betöltse a közvetítő szerepet, és visszaadja azt a természeti csodát és felhalmozott emberi értéket, amelyet Erdélyi-Hegyalja és egyben Nagyenyed borvidéke magában foglal, elsősorban azáltal, hogy e csodálatos borvidék hírét a nagyvilágba elviszi.

Hisszük, hogy a modern technológia és a kézműves, hagyományos borkészítés megfér egymás mellett, csakúgy, mint a családunk több generációja. Hisszük, hogy egységben az erő, és tudjuk, hogy a célunk olyan borok megalkotása, amelyek fogyasztóink elégedettségére számíthatnak, és amelyek különleges élményt nyújtanak!

A történelem, az itt élő emberek tudása, tapasztalata és a természet egyedi, csak Hegyaljára jellemző karaktere jelenti számunkra az alapot, a munkához szükséges inspirációt. A harmóniára való törekvés, a természet örök körforgására is jellemző egyensúly keresése alapvetően határozza meg mind a szőlészetet, mind pedig a borászatot ‒ nap mint nap.

Pincészetünk története a kezdetektől

Öreg tőkék, elvadult ültetvény, sok remény, kis eredmény

2008 nyara. Egyik csütörtöki napon rövid látogatást tettem Nagyenyeden, nagymamámnál. Tudtam, hogy vár, mint mindig, tiszta szívvel és szeretettel, és valahol, ott, lelkem mélyén, úgy döntöttem, hogy nem fogok rohanni tovább, hanem ezúttal picivel többet maradok. Eddig semmi különleges, mivel ezt az utat több alkalommal is megtettem. Most valami azt mondta, hogy ez a nap valami különlegest hoz az életembe, az életünkbe, igaz, akkor nem gondoltam, hogy mérsékelt változást is.

Nagyszüleim kis otthonába szokás volt, hogy minden csütörtökön ‒ a piaci vásár napján ‒ összeült a sok régi barát, az ebéd előtti kávés-teás csevegésre. Tudtam, hogy a ház tele lesz, és azt is tudtam, hogy Magdi néni (nagymamám unokatestvére) és Gyuri bácsi (Dr. Csávossy György) is ott lesz ezen a hagyományos kávés délelőttön.

Beléptem a házba, nagymamám borult fel az örömtől, hogy lát ‒ pedig néhány nappal azelőtt voltam nála, igaz, csak futtában ‒, köszöntem mindenkinek, és ekkor Gyuri bácsi, akivel addig is sokszor találkoztam és beszélgettem erről-arról, de sosem borokról vagy borászatról, felkiáltott:

‒ Né, megjött a család jövő borásza…

Boraink szépségjegyei

Boraink legfőbb értéke a tűz, a terroir jellegzetessége, a gerincességet biztosító ízes, az elegáns savtartalom, a teltség, a selymesség és az összhang. A hosszú utóíz és főleg a gazdag fűszeres illat elmélyíti a fogyasztót a borok esztétikai értékeibe.

Az Olaszrizling íze a nyári almát idézi, utóízében a tájjelleg, a keserű mandula íz, jól érezhető. Az ibolyaillatú Rajnai Rizling a Takács Pincészet egyik büszkesége, több díj birtokosa, virilis, testes, száraz vagy félszáraz bor. A Chardonnay, jellegzetes zöld paprika és zöld alma ízével, valamint az enyhe vanília lecsengésével az egyik legkeresettebb boraink közé tartozik. A borok fejedelme, a Szürkebarát, félszáraz vagy félédes bor, olajosan telt és gyakran rumos csokoládé, őszibarack ízű.  Erdély egyik legismertebb félillatos bora a rózsa illatú Piros tramini, amelynek zamatát a maradék cukor emeli ki. Ennél is illatosabb és zamatosabb a Fűszeres tramini, a pincészet ünnepelt képviselője, rózsadzsem izével. Az Ottonel muskotály Erdély legismertebb illatos bora. Szépsége kevés felkészültséggel is értékelhető, félédes, félszáraz, aranysárga színű, citromvirág illatú, zamata a citroméj kivonatával ízesített nektáréhoz hasonló.

A fenti fehér borok mellett a Takács Pincészet egy kiváló rozé bort is forgalmaz. A Hanni egy rosé cuveé kiválóság, amely a birtok dűlőiből származó Merlot, Shyraz és Cabernet Sauvignon fajták szűz mustjából irányított erjesztéssel készült bor. Színére közepes intenzitás, a lazacos, rózsaszín árnyalat a jellemző, illatában, ízében a szamóca, kissé a szeder jelenik meg, amelyet kellemes savasság kísér, s mindezeknek köszönhetően a nyáresték üdítő bora. Könnyed, gyümölcsös savainak játékával, enyhe szén-dioxid tartalmával izgalmas, frissítő ivású bor, akár gyümölcssalátákhoz vagy citromtortához is illik.

A kék szőlőfajokból készült vörösborok sem hiányozhatnak pincészetünk portfóliójából: a kiváló Merlot, a Shyraz és a Cabernet Sauvignon.

A borász / Üzletvezető

Takács Attila

A bor művészi alkotás, amelynek esztétikai értékeit kell kiemelni. Isten ajándéka, a remény és az öröm forrása. Testet építő, balzsam erejű táplálék, élet vize, az örök fiatalságé. (Lásd dr. Csávossy György, Magyarán a borról. Budapest: Mezőgazda Kiadó, 2006).

„Mi erdélyi borászok, soha nem úgy kell gondolkodjunk, hogy minden áron fel akarjuk venni a versenyt egymás ellen. Úgy tekintem, hogy nekem, mint borásznak, saját ellenfelem saját magam vagyok. Ha jó bort készítek, akkor megkapom a piacot is hozzá, megkapom azt a fogyasztót, vagy eljut ahhoz a fogyasztóhoz, akivel szoros kapcsolatba kerülök a bor által, és ezzel a boraim is kellőképpen eljutnak a nagyvilágba.

Mindig is törekednünk kell a minőségi borok készítésére, ami tükrözi a borvidéket borainkban. Sok kiváló szőlőfajtáink vannak itt Erdélyben, amiből gyönyörű borokat lehet készíteni, és ezt a minőséget palackba zárva a borfogyasztóknak kínáljuk.

Persze, sokat kell ezért dolgoznunk, sokat kell szenvednünk, hogy minél jobban a borba tudjuk vinni a tájjelleget (a terroir-t), azt a világot, ahonnan származunk, ahonnan boraink és szőlőterületeink származnak.

Szerintem, erre kell törekednünk és meg kell győznünk a borfogyasztót, hogy igenis, mi, itt Erdélyben, igen jó borokat készítünk, érdemes tehát termékeinket megismerni, megvásárolni, élmény hozzánk ellátogatni. Sok szépet tudunk nyújtani ennek a világnak.” – Takács Attila

Borászatunk csapata

Takács Aranka

Marketing

+40 740184820

Polgár Zsombor

Mérnök / Szőlőbirtok gondozó

+40 740184820

Üzlet / Eladás

+40 787593580

a

SZŐLŐBIRTOK

A Nagyenyed körzetéhez tartozó Enyedszentkirály és Csombord az erdélyi szőlőhegyek koronagyémántjai.

a

BORAINK

Összhang, kiegyenlített savtartalom, páratlan illat- és zamatgazdagság, tűz és testesség, hosszú utóíz.

a

BORTURIZMUS

Megismerni a borvidéket, kapcsolatba kerülni a borok szép világával és kikapcsolódni, ez a borturizmus.

a

DÍJAK

Borainak számos belföldi és nemzetközi versenyeken értek el kitünő eredményeket az elmúlt évtízedben.