Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background
Slide background


Istoric CIUMBRUD

Numele satului apare întâia oară în cunoscutul registru orădean în 1220 sub formă de Chumbrud . Numele acesta este probabil de origine slavă și săpăturile arheologice recente au confirmat că în sec. IX. în Ciumbrud au locuit slavi, dar din descoperirile arheologice mai vechi reiese că încă din epoca bronzului s-a mai băut pe aceste meleaguri, probabil chiar vin,  căci după istorici viticultura ardeleană are o vechime de patru mii de ani.

De-a lungul secolelor Ciumbrudul a aparținut mai multor proprietari. Cei mai cunoscuți moșieri ale localității au fost membrii familiei Kemény, în frunte cu baronul Kemény István, care a fost cel mai important modernizator al viticulturii ardelene. În 1922 moșia din Ciumbrud a fost vândută de baronul Kemény ??rpád Colegiului Bethlen din Aiud, iar în 1948, după naționalizarea bunurilor, , a trecut în proprietatea Școlii Profesionale Viticole din Ciumbrud. Specialiștii acestei școli au modernizat cultura viței de vie pe dealurile ciumbrudene.  

Vinul din Ciumbrud a obținut prima recunoaștere europeană în anul 1867 la expoziția mondială din Paris, unde Rieslingul de Rhin al baronului Kemény István a fost distins cu medalia de aur al lui Napoleon al III-lea. În partea a doua a sec. XIX. vinurile din pivnița școlii viticole din Ciumbrud, condusă de prof. Gheorghe Csávossy au obținut mai multe medalii de aur și argint la concursurile internaționale, cea mai de seamă fiind marea medalie se aur decernată în 1972 la Concursul Oficiului Internațional al Viei și Vinului ținut la Budapesta, cu vinul Plebanos , recolta 1963.


Contact | Ne găsești pe: facebook